Ångest – Den nakna sanningen

Ångest VS Livet

Detta här är andra gången i mitt liv jag “kommer ut”, denna gången är det värre…mer skambelagt, mer riskfyllt och mer rädslor involverade, men här kommer min story.

Att vakna upp efter ett självmord

I torsdags förra veckan vaknade jag och grät efter att ha drömt om att jag tog livet av mig. Jag fick uppleva en enorm ångest inför beslutet och en ännu större lättnad när allt var över. Jag fick uppleva en känsla av sinnesfrid. Den känslan, av frid i själen, är en extremt skrämmande känsla att få uppleva. Den är mycket svårare att hantera än den ångest som vandrar längs min sida. Att inte välja den känslan framför ångest är ett val jag måste göra varje dag.

Skammen och skulden kring ångest

Jag startade organisationen LiKaStark för att min historik från barndomen och tonårstiden skulle fylla nån positiv funktion. Det jag inte delat med mig av är hur mina unga år format mig som vuxen och vilka konsekvenser det skapat. Att psykisk ohälsa ökar går inte att ta miste på. Vi vet att både barn, unga och vuxna mår dåligt. Det vi behöver göra är att prata om det. Inte bara de som kan, efter utbildning, utan vi som faktiskt lever i det.

Att skapa en samhörighet. Att få känna att man inte är ensam. Att få bort skammen och skulden som är så stor kring ångest. Vi måste minska den för att våga prata om det. För att kunna börja må bättre. I filmen nedan har jag valt att berätta min story. Från att jag tänkt tanken att spela in filmen till att jag faktiskt gjorde det tog det flera dagar. Tankar som att jag inte skulle våga visa mig ute mer efter detta var starka. Att jag skulle bli dömd för mina misstag. Men idag är jag glad att jag hittade modet att göra det. Stödet har varit enormt. Nu hoppas jag att vi kan bli fler som göra samma sak. Hur du väljer att prata är helt upp till dig men våga visa hur du mår. Våga visa hur ditt liv ser ut. Sluta visa på Facebook hur “perfekt” ditt liv är. Visa sanningen.

Det är precis vad jag kommer att göra i min blogg och vlogg. Jag kommer att prata om ångesten som styr alldeles för mycket i mitt liv. Sätta ord på de tankar som snurrar. Ett försök till att avdramatisera och få fler att våga “komma ut”.

Facebook gruppen som jag berättar om i filmen hittar du här.

Mer info om organisationen LiKaStark kan du läsa om här.

 

4 kommentarer

  1. Varmt välkommen med din blogg till oss Linda! Så modigt och starkt av dig att dela med dig av din story.
    hälsar Sofia, blogg- och webbansvarig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *